1.    „Jobb hanggátlást szeretnék, legyen 3-rétegű az üvegezés, az majd megoldja a problémát.” NEM IGAZ!!!

 
A hanggátlás érdemi javításában az üveg három rétegű alapüvegre cserélése az üvegek hanggátlásában lévő minimális eltérés miatt nem megfelelő eszköz:

Üvegfelépítés Rw súlyozott léghanggátlási szám
  4 – 16 – 4 30 dB
 4 – 12 – 4 – 12 – 4 vagy akár 4 – 18 – 4 – 18 – 4 33dB

A hőszigetelő üvegezés hanggátlásának javításában első lépésben az aszimmetrikus rétegfelépítés tud segíteni. Még szigorúbb követelmény esetén szükség lehet ún. hanggátló fóliával laminált üvegréteg vagy akár üvegrétegek használatára, de ilyenkor is meg kell tartani az aszimmetrikus rétegfelépítést.
Néhány példa:

Üvegfelépítés Rw súlyozott léghanggátlási szám
6 – 16 – 4 35 dB
10 – 20 – 6 40dB
10 – 24 – 8 VSG-SI 47 dB
12 VSG-SI – 24 – 8 VSG-SI 50 dB
16 VSG-SI – 15 – 8 VSG-SI 51 dB
6 – 12 – 4 – 12 – 4 36 dB
10 – 12 – 4 – 12 – 6 40 dB
12 VSG-SI – 12 – 6 – 12 – 8VSG-SI 50 dB

Elméleti háttér

 

2.    „Nincs haszna az ún. meleg peremes üvegezésnek, viszont drágább.” NEM IGAZ!!!

A hőszigetelő üvegezésben az üvegtáblákat a peremük mentén alkalmazott ún. távtartók pozícionálják. Az ablak felületének ez az él a leggyengébb része hőszigetelési szempontból. Ezen javíthatunk, ha nem alumínium távtartóval, hanem ún. meleg peremmel kérjük az üvegezést. Ezáltal javul az ablak hőszigetelő képessége, ebből adódóan csökken az esélye, hogy alacsony külső hőmérséklet esetén az üveg belső felületén, az üveg alsó pereme mentén kezdődően kicsapódjon a pára.

Elméleti háttér

 

3. 2018. január 1-től kötelező a 3-rétegű üvegezés.” EZ ÍGY NEM IGAZ!!!

Az aktuális szabályozás értelmében a műanyag nyílászárókhoz kapcsolódóan az alábbi U-értékeket kell betartani:

 

Épülethatároló szerkezet A hőátbocsátási tényező követelményértéke U (W/m2K)
Üvegezés 1
Különleges üvegezés 1,2
Fa vagy PVC keretszerkezetű homlokzati üvegezett nyílászáró (>0,5m2) 1,15
Homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti ajtó 1,45

* Magas akusztikai vagy biztonsági követelményű üvegezés esetén érvényes követelményértékek.


Az üvegezésre megadott határérték teljesíthető néhány 2-rétegű üvegfelépítéssel:
-    4 – 16 Argon – 4 Low-E*
-    vastagabb üvegréteg – 16 Argon – 4 Low-E*
-    4 – 16 Kripton – 4 Low-E
-    vastagabb üvegréteg – 16 Kripton – 4 Low-E

* A Low-E bevonat kivitelétől függ, hogy az üvegfelépítés csak laborvizsgálat vagy számítás szerint is eléri az Ug ≤ 1,0 W/m2K hőátbocsátási tényezőt.

Arra azonban figyelni kell 2-rétegű üvegezés alkalmazásakor, hogy az ablakra vonatkozó 1,15 W/m2K érték betartása csak meleg peremes üvegezéssel és 1,0 W/m2K-nél nem magasabb hőátbocsátási tényezőjű (Uf) keretszerkezettel lehetséges. Tagolt szerkezetek esetén azonban – a több üvegmező megnövekedett kerülete miatt – az Uf -érték 1,15 fölé kerülhet. Ezért fontos, hogy a kapott ajánlat tartalmazza a számított Uf –értékeket.

 Elméleti háttér

 

4.    „A jó hőszigetelés a kamraszámon múlik.” NEM IGAZ!!!

A (műanyag) keretszerkezet hőszigetelő képességét a hőátbocsátási tényezője fejezi ki: Uf [W/m2K] (f = frame = keret)
A kamraszám növelése csak egy, önállóan nem sokat jelentő eszköz a sok közül, amelyekkel a műanyag profilkeresztmetszet hőszigetelő képességét javítani lehet. Amennyiben profilrendszerek hőszigetelését kívánja összehasonlítani, az Uf -értékeket kell vizsgálni.
Hozzávetőleges értékek műanyag profilrendszereknél:

Ablakprofilok: ~ 70 mm Uf ≈ 1,3-1,4 W/m2K
  80 mm fölött Uf ≈ 0,8-1,1 W/m2K
Ajtóprofilok: ~ 70 mm Uf ≈ 1,6-1,8 W/m2K
  80 mm fölött Uf ≈ 0,8-1,3 W/m2K

 

5.    „A 70 mm-es rendszerek már elavultak.” EZ ÍGY NEM IGAZ!!!

Vannak olyan épületek, melyekre nem vonatkozik a 7/2006 (V.24.) TNM rendelet, így ezeknél nem kell teljesíteni a költségoptimalizált követelményszintet vagy a közel nulla energiaigényű épületek követelményszintjét. Ezeknél az épületeknél továbbra is van létjogosultsága a 70 mm beépítési mélységű rendszereknek (Uf ~ 1,3 – 1,4 W/m2K)

Érintett épületetek, épületfunkciók:
-    önálló, 50 m2–nél kisebb épület
-    nyaraló
-    felvonulási épületek, fólia- vagy sátorszerkezet
-    templomok
-    mezőgazdasági épületek (pl. istálló, ólak)
-    ipari épület, a benne alkalmazott technológia függvényében.

 Elméleti háttér

 

6.    „Eltűnik a gáz a hőszigetelőüvegből?” NEM!!!

Üvegipari számítások alapján a gáz telítettsége 25-30 év elteltével csökken kb. 50 %-ra. Ez a hosszú idő miatt nem tekinthető rövid vagy középtávú problémának. A gáz telítettségének csökkenése mindemellett nem jelenti a hőszigetelő üveg hőszigetelő képességének jelentős romlását: Adott üvegfelépítés esetén a jellemzően alkalmazott argontöltés (90 % töltöttséggel) kb. 0,2-0,3 W/m2K-nel javítja az üvegezés Ug-értékét.

 

7.    „Ha meguntam a fehér ablakom színét, le lehet utólag kasíroztatni?” NEM!!!

A kasírozási technológia lényegéből adódóan a kész ablak utólag nem kasírozható, még akkor sem, ha még beépítés előtt jut eszünkbe.

 Elméleti háttér

 

8. „Mindegy, hogy milyen a beépítési fuga, a vakolat majd úgyis eltakarja.” NEM!!!

A beépítési fugával szemben az alapvető épületfizikai követelmény a hő- és hangszigetelés, minden egyéb elvárás ebből következik. Ezt a kettős elvárást a fuga kitöltésére alkalmazott anyagnak kell biztosítania. Annak érdekében, hogy ez a kitöltő anyag (pl. PUR-hab) megfelelő teljesítményt nyújtson, a fuga nem nedvesedhet át, ill. nem eresztheti át a levegőt. Utóbbi teljesen kézenfekvő, hiszen a levegővel a hő és a hang is együtt tud terjedni.
A fuga két okból válhat nedvessé:
-    beázik és/vagy
-    az (ablak éle mentén vakolatlan falból érkező) építési nedvességből vagy a belső térből származó pára megreked és akár kicsapódik a fugában.
A nedves kitöltő anyag pedig épp ellenkező képességgel bír: vezeti a hőt és a hangot.
Fentiek miatt a fuga kitöltését kívül és belül megfelelő képességű anyagokkal le kell zárni. Ennek célja a beázás és légáteresztés megakadályozása, ill. biztosítani kell a fugában található pára kültér felé történő áramlását.

 Elméleti háttér

 

9.    „Azért veszek fa ablakot, mert a műanyag ablaktól penészedni fog a lakás.” NEM IGAZ!!!

A penész megjelenése nem az ablak keretanyagán múlik! Ha egy lakás, amiben műanyag ablak van, elkezd penészedni, az akkor is penészedne, ha modern fa ablak lenne beépítve.

 Elméleti háttér

 

10.    „Azért veszek fa ablakot, mert a műanyag környezetszennyező.” NEM IGAZ!!!

Független intézet által szabványosított értékelési metódus alapján készült „környezeti terméknyilatkozat” fa-, alumínium- és műanyag keretszerkezetű ablakokról. Az értékelések összehasonlítása rámutat, hogy az ablakok teljes életciklusát figyelembe véve (az alapanyag kinyerésétől a használatot követő újrahasznosításig) épp a műanyag ablak terheli legkevésbé a környezetet.

 Elméleti háttér

 

11.    „Az újrahasznosított anyagú profilból készült ablak rosszabb.” NEM IGAZ!!!

Az ablakprofilok gyártásánál az újrahasznosított anyagrész nem ellenőrizetlen forrásból származó vegyes műanyag, hanem műanyag ablakok profiljaihoz használt pvc őrleménye, melynek forrása:
-    az ablakprofil gyártójának üzemében a gyártás során visszamaradt pvc hulladék,
-    a műanyag ablakgyártó üzemében a profilszabás szabási hulladékából származó, visszavásárolt profilhulladék,
-    kibontott műanyag ablak visszanyert keretéből származó profilhulladék.
A visszanyert pvc őrlemény szigorú anyagvizsgálata ugyanúgy megtörténik az újbóli felhasználást megelőzően, mint az ún. friss pvc esetében.
Az ellenőrzött forrás és anyagösszetétel miatt nincs minőségi hátránya az újrahasznosításnak, viszont jelentősen csökkenti az egységnyi profil előállításához szükséges friss pvc előállítási szükségletét. Így tovább csökkenthető a CO2-kibocsátás, ezáltal az ökológiai lábnyom.
 

12.    „Nem szabad kasírozott ablakot venni, mert lejön róla a fólia.” NEM IGAZ!!!

A műanyag ablakok fóliázással vagy más néven kasírozással történő színezése több évtizedes technológia, mely kiállta az idők próbáját. Már Magyarországon is vannak 20-30 éves épületek kasírozott ablakokkal, s a fólia nem vált le a profilról.

 

13.    „Műanyag nyílászáróknál a betörőknek könnyebb dolguk van: csak megolvasztják a műanyagot és már bent is vannak.“ NEM IGAZ, CSAK ÖNÖN MÚLIK!!!

Az ablakokon és erkélyajtókon keresztüli illegális behatolás elterjedt módszere az ún. retesz- vagy csaptolás. Ezt keretanyagtól függetlenül próbálják végezni a betörők. Lényege, hogy véséssel, fúrással, vagy műanyag ablaknál olvasztással feltárja a betörő az egyik jól elérhető zárcsapot, majd ezt a kellő irányba eltolva kireteszelődik ez, illetve a többi reteszelés is, ezáltal az ablak vagy erkélyajtó már nyitva is van.

Ez ellen a betörési mód ellen nagyon egyszerű a védekezés! Nem kell mást tenni, mint ún. gombos, kulcsos vagy Secustik® kilincset kell szerel(tet)ni az ablakra.
A gombos és kulcsos kilincs reteszeli a vasalatot, a gomb benyomása és a kulcs nyitása nélkül nem nyitható külső erőltetéssel sem a vasalat.

A Secustik® a Hoppe kilincsmárkája, kilincskialakítása. A kilincsben egy olyan szabadalmaztatott rugós mechanika van, amely a kilincs elforgatását engedi, ezáltal nyitható az ablak, de csaptolás esetén olyan mértékű ellenállást fejt ki, hogy ilyen módon lehetetlenné teszi az ablak nyitását. A Secustik® kilincs működtetés közbeni (elforgatáskor) kattogó hangjáról ismerhető fel.

 

14.    „A műanyag ablakokat beépítés után soha sem kell karbantartani.” NEM IGAZ!!!

A műanyag ablak egyik nagy előnye valóban, hogy élettartama során nem kell ismételten felületkezelésnek (festésnek) alávetni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az ablakot ne kellene takarítani! A takarítás-tisztítás gyakorisága természetesen függ a környezeti behatások, a koszolódás intenzitásától. A műanyag ablak takarításával kapcsolatban a Gütegemeinschaft Kunststoff-Fensterprofilsysteme e.V. iránymutatása követendő. Maró hatású (oldószer tartalmú) vagy szemcsés állagú (súrolószerek) tisztítószer alkalmazása TILOS!

A műanyag ablak – ahogy minden egyéb keretanyagból készült társa – is tartalmaz mozgó vasalati elemeket, kivéve, ha fix üvegezésű. Ezek a vasalati elemek működésük során kenést igényelnek, melyet a vasalatgyártó és/vagy ablakgyártó megadása szerint időszakonként (jellemzően évente) és módon kell végrehajtani. Az „olajozás” előtt javasolt a kenési pontokat portalanítani!